Svetski dan napuštenih životinja – 4. april

Prihvatilišta i azili su prepuni pasa i mačaka koje je zadesila tužna sudbina napuštanja. Danas se obeležava njihov dan – i danas bi svako od nas trebao posvetiti trenutak razmišljanja o njima. Nijedno živo biće ne zaslužuje da pati – bilo da je životinja, bilo da je čovek. Budimo ljudi!

Svetski_dan_zivotinja

Svetski dan napuštenih životinja

Danas je Svetski dan napuštenih životinja. Životinje koje žive na ulici, prepuštene su same sebi, pa su česte žrtve zlostavljanja, mučenja, a stalno su izložene i različitim opasnim bolestima. Za sve što im se dešava, životinje su najmanje krive… Da li ste znali da 75% ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema svoj dom i svoje ljude koji o njima brinu? U Srbiji se taj broj ni približno ne može odrediti jer značajan broj vlasnika ne čipuje svoje ljubimce. Živote svih životinja opredeljuje čovek – svojim činjenjem i nečinjenjem. Vakcinacija, sterilizacija, čipovanje su osnovne premise odgovornog ponašanja prema životinjama. Pojedini odgovorni vlasnici, udruženja za zbrinjavanje i dobrobit životinja i volonteri svakodnevno čine sve da smanje broj napuštenih ljubimaca i budu odgovorni prema drugim, slabijim živim bićima.

Pomoć napuštenim životinjama

Uvek, ali uvek postoji način da i Vi pomognete! Nemojte okretati glavu od napuštenog psa ili mačke na ulici, nemojte napuštati svoje ljubimce. Komadić hrane, gutljaj vode ili jednostavno lepa reč je sve što im treba.
Usvojite napuštenu životinju, spasite napuštenog psa ili macu i oplemenite njihove živote. Ako imate mogućnost da udomite ljubimca učinite to, ali uradite to kako treba, na način da prihvatite i dobre i loše osobine vašeg ljubimca. Jer, ljubav koju ćete dobiti zauzvrat je neprocenljiva. Osećaj da si učinio nešto dobro, za nekog drugoga, bez da očekujete nešto zauzvrat je najbolji osećaj na svetu! Budite veliki, pomozite slabijima! Napuštene i ugrožene životinje će znati to da cene – nikada vas neće izneveriti, ni razočarati!

Svetski_dan_zivotinja_2

 

Related Posts