Šta je kvalitetna klopa za kuce

Većina stručnjaka se slaže da ishrana psa hranom kojom se i sami služimo nije dobro rešenje. Visoki nivoi šećera i masti u njoj, mogu kod pasa da prouzrokuju velike zdravstvene probleme.Ipak, postavlja se pitanje šta im možemo poslužiti kako bi njihove obroke učinili raznovrsnijim? Da li su granule dovoljne ili je za pse bolja "ljudska" hrana?

Ljudi nam često pišu i pitaju nas kako pravilno hraniti psa. Činjenica je da je u poslednjih nekoliko decenija pas postao deo porodice i u kući, ali i kod stola. Nekada su psi dobijali kuvanu hranu, ono što ‘ostane od ručka’, ali danas se psima u većini slučajeva daje suva, dehidrirana hrana. Hrana koju mi jedemo, čak i ako je na bazi mesa, ne odgovara uvek psima jer može da sadrži začine, ulje ili zapršku koja psima ne prija i može da kod njih izazove smetnje sa probavom. Svaki vlasnik psa treba da ima u vidu da nekvalitetna hrana može dovesti do povećanja telesne težine kod psa, a gojaznost može da prouzrokuje lošiji rad jetre, bubrega, druga oboljenja, čak i prevremenu smrt.

Na tržištu postoji veliki izbor dehidrirane suve hrane koja je prilagođena starosnom dobu, rasi psa, njegovoj fizičkoj aktivnosti i zdravstvenom stanju.  Uobičajeno je da je hrana sa oznakom „premium“ najkvalitetnija i da sadrži najbolji balans i odnos proteina, ugljenih hidarata i masti, kao i svih neophodnih vitamina i minerala. Ovakva ishrana je ujedno i najjednostavnija jer uz nju pas treba da dobija samo vodu, hrana se ne kvari lako i jednostavno se može čuvati u vrećici ili adekvatnom pakovanju. Uz suvu hranu, psa možete hraniti i vlažnom hranom iz konzerve, ali treba da znate da ta hrana sadrži veliki procenat vode, pa je treba kombinovati sa suvom hranom ili nekom drugom hranom. Nedostatak hrane iz konzerve je laka kvarljivost, naročito na visokim temperaturama. Stoga je najbolje da vlažnu hranu čuvate u frižideru i da je ne ostavite da stoji duže od pola sata u činiji. Naravno, vašeg ljubimca uvek možete hraniti i sa hranom spremljenom kod kuće koja se sastoji od mesa, pirinča ili testenine, ali je sa ovom hranom teško postići optimalni odnos svih potrebnih sastojaka kao što je to u kvalitetnoj dehidriranoj hrani. „Premium“ hrana sadrži sve potrebne vitamine i minerale neophodne za određeni uzrast i stepen aktivnosti psa. Ako se pas hrani dehidriranom hranom lošijeg kvaliteta ili samo hranom iz konzervi ili hranom spremljenom kod kuće, preporučuje se da dobija dodatne vitamine i minerale u vidu suplemenata.

Psi se danas generalno manje kreću nego ranije, stoga je neophodno voditi računa da psa ne hranite prekomerno. Prekomerna težina kod psa može biti pogubna za njegovo srce i baš zato je važno znati kako hraniti psa.Psi kod kojih je obavljena operacija sterilizacije odnosno kastracije su naročito skloni dobijanju suvišnih kilograma. Takođe,kod starijih pasa koji imaju probleme sa kretanjem prekomerna težina nastaje kao posledica neaktivnosti. Naravno, višak kilograma može biti i hormonske prirode, odnosno metabolički uzrokovan, pa je neophodno u konsultaciji sa veterinarom sprovesti dodatne analize i dosledno primenjivati plan ishrane i terapije. Ukoliko primetite da vaš ljubimac s vremena na vreme žvaće travu u parku, ne brinite se, to nije ništa čudno. Na taj način pas unosi u sebe voluminozne materije. Ponekad će tu travu i povratiti, to je sasvim prirodno jer tako psi čiste svoj želudac. Dešava se da psi ponekad pojedu ljudski, mačji ili čak svoj izmet jer tako unose u sebe neke probavne enzime kao i vitamin B1. Nemojte se ljutiti na ljubimca ako jede izmet, ali ga ipak naučite da to ne radi iz higijenskih razloga. Ukoliko to često radi, dodajte u hranu vitamina B i posavetujte se sa vašim veterinarom.

Danas postoje brojni recepti za pseću hranu, a na internetu imamo mnogo saveta i iskustava. Ipak najbolje je slediti vlastiti izbor. Svaki pas je individualno stvorenje i kao takvog ga moramo tretirati. Ono što može odgovarati jednom psu drugom ne odgovara. Dakle, ne postoji isti šablon za sve pse. Ni u kom slučaju ne sme se odbiti industrijska hrana. Ima dosta dobrih kompanija čija su istraživanja doprinela poboljšanju ishrane pasa i čija je hrana zaista kvalitetna. Na kraju, izbor je Vaš!

Related Posts