Kako udomiti Pet Mondo psa ili mačku?

Udomljavanje predstavlja humani gest ljudi koji vole životinje, ali i pokazuju brigu za svoju životnu okolinu. Napušteni ili rođeni u okruženju bez vlasnika, odgovarajuće nege i zdravstvene zaštite predstavljaju potencijalnu opasnost za druge životinje, ali i za nas ljude. Životinja koja je udomljena beskrajno je zahvalna, i svakog dana vam pokazuje svoju zahvalnost.  Kada usvojite životinju posredstvom udruženja Pet Mondo, ne samo da ćete biti sigurni da je vaš ljubimac odličan izbor za Vas i vašu porodicu, već ćete nam pomoći da sklonimo još jednu napuštenu životinju sa ulice.  Stoga često i kažemo da udomljavanjem jednog napuštenog ljubimca – spašavate dva života!

USLOVI ZA UDOMLJENJE

Odlučili ste se udomiti nekoga od naših štićenika i pružiti mu dom kakav zaslužuje? Niko nije srećniji od nas. Evo nekoliko osnovnih informacija o Pet Mondo proceduri udomljavanja:

 • Životinje se udomljavaju u stan ili u kuću sa dobro ograđenim i obezbeđenim dvorištem
 • Sa udomiteljem se neizostavno potpisuje ugovor o odgovornom vlasništvu
 • Udomitelj preuzima brigu o psu u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja
 • Udomitelj obezbeđuje veterinarsku negu nakon udomljavanja

Važne napomene:
1. Ograničenja kretanja psa vezivanjem za lanac ili smeštanjem u ograđeni boks nije u skladu sa našom procedurom.
2. Mačke ne udomljavamo za lov na miševe.
3. Pre završetka procesa usvajanja, neophodno je dobiti „Odobrenje za prenos podataka sa mikročipa“. Promenom vlasnika, veterinar je dužan evidentirati promenu u Centralnoj veterinarskoj bazi podataka i uneti nove podatke u pasoš životinje.
4. Sve životinje koje udomljavamo su prethodno sterilisane/kastrirane. Ukoliko usvojite štene mlađe od šest meseci, koje još nije polno zrelo, od vas će se tražiti da potpišete sporazum o obaveznoj kastraciji/sterilizaciji koju ćemo sprovesti o trošku udruženja Pet Mondo.

ŠTA PET MONDO OBEZBEĐUJE?

Sve životinje koje spasimo sa ulice odmah vodimo na veterinarski pregled. U zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja i rezultata testova za sve naše štićenike dok su kod nas obezbeđujemo svu neophodnu i preventivnu terapiju, čišćenje od unutrašnjih i spoljašnjih parazita, vakcine i sterilizaciju ili kastraciju. Ljubimci koje udomljavamo su zdravi i socijalizovani.
Pet Mondo paket usvajanja takođe uključuje:

 • Primenu našeg jedinstvenog algoritma „Koji ljubimac je za Vas?“ kao pomoć pri evaluaciji potreba i izboru
 • Evidencioni karton ljubimca koji se udomljava – sa kompletnim podacima o zdravstvenom stanju i ponašanju
 • Preporuke za Vašeg novog ljubimca
 • Pet Mondo poklon paket za usvajanje (pakovanje hrane i igračka)
 • ID pločica sa imenom ljubimca i Vašim brojem telefona
 • Standardna Pet Mondo ogrlica i povodac
 • Popust na usluge do 10% u veterinarskim ordinacijama sa kojima sarađujemo
 • Saveti i pomoć udomiteljima i nakon usvajanja.

O svim životinjama koje smo spasili brinemo na najbolji mogući način i pre i nakon procesa usvajanja. Naš motiv i najveća satisfakcija je svaki spašen život, svaka izlečena kuca i maca i svaki osmeh zadovoljnog novog vlasnika. Svako udomljenje za nas predstavlja korak bliže cilju „Da sve napuštene životinje dobiju svoj dom“.

U Pet Mondo porodici dom je trenutno pronašlo preko 70 pasa i mačaka, kako štenaca i mačića, tako i odraslih i starih životinja. Svaki od njih ima svoju tužnu priču. Ostavljeni, zlostavljani, izgladneli, izbačeni iz automobila pre godišnjeg odmora svojih vlasnika, u očima još uvek imaju nadu da će pronaći novi dom. Mi, ispred udruženja Pet Mondo, imamo veliku odgovornost prema tim nedužnim bićima. Stoga je i odluka  o tome da li da se naš štićenik pošalje u novi dom isključivo diskreciono pravo udruženja Pet Mondo.

Leo_adoption_process
Uslovi za udomitelje

Pored velikog srca i želje da pomognete drugom živom biću, da biste usvojili nekog od naših štićenika neophodno je da:

 • Imate najmanje 18 godina
 • Proverite da li su svi članovi Vaše porodice saglasni da udomite kućnog ljubimca
 • Proverite mogućnost držanja kućnog ljubimca u smeštaju (ukoliko niste vlasnik stana ili kuće u kojoj boravite)
 • Budete spremni da uložite vreme i resurse potrebne za obuku, lečenje i pravilnu negu vašeg ljubimca
 • Izdvojite vreme za razgovor sa predstavnikom udruženja Pet Mondo o izboru pravog ljubimca za Vas, kao i o odgovornosti posedovanja kućnog ljubimca
 • Pružite dom izabranom ljubimcu u probnom periodu od 14 dana, bez obaveze potpisivanja ugovora – to je period upoznavanja i adaptacije kako ljubimca, tako i vlasnika
 • Budete spremni da potpišete ugovor o odgovornom vlasništvu nakon isteka probnog perioda (u slučaju pozitivnog ishoda)
 • Potpišete sve druge relevantne dokumente kako bi se osiguralo da su svi zakonski zahtevi ispunjeni i u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije
 • Ostanete u kontaktu sa predstavnikom udruženja Pet Mondo i povremeno nam pošaljete informacije i fotografije udomljenog ljubimca.

Mi tražimo domove za neželjene mačke i pse u Srbiji, a naše aktivnosti su usmerene ka svakom pojedinačnom slučaju. Individualnim pristupom prema svakoj životinji i svakom novom potencijalnom udomitelju – pokušavamo da svakom ljubimcu pomognemo da nađe pravu osobu za njih. Imamo mnogo divnih životinja kojima je potreban novi dom – možete li im i Vi dati još jednu šansu?