Kako udomiti Pet Mondo psa ili mačku?

Udomljavanje predstavlja humani gest ljudi koji vole životinje, ali i pokazuju brigu za svoju životnu okolinu. Napušteni ili rođeni u okruženju bez vlasnika, bez odgovarajuće nege i bez zdravstvene zaštite, ovi ljubimci predstavljaju potencijalnu opasnost za druge životinje, ali i za ljude. Svaka životinja koja je udomljena beskrajno je zahvalna! I svakog dana Vam pokazuje svoju zahvalnost! Kada udomite životinju posredstvom udruženja Pet Mondo, ne samo da ćete uz primenu našeg jedinstvenog algoritma biti sigurni da je vaš ljubimac najbolji izbor za Vas i vašu porodicu, već ćete nam pomoći da sklonimo još jednu napuštenu životinju sa ulice. Stoga često i kažemo da udomljavanjem jednog napuštenog ljubimca – Vi, u stvari, spašavate dva života!

Uslovi za udomljenje

Odlučili ste se udomiti nekoga od naših štićenika i pružiti mu dom kakav zaslužuje? Niko nije srećniji od nas. Evo nekoliko osnovnih informacija o Pet Mondo proceduri udomljavanja:

 • Životinje se udomljavaju u stan ili u kuću sa dobro ograđenim i obezbeđenim dvorištem
 • Sa udomiteljem se neizostavno potpisuje ugovor o odgovornom vlasništvu. Šablon ugovora o udomljavanju možete pogledati ovde
 • Udomitelj preuzima brigu o psu u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja
 • Udomitelj obezbeđuje veterinarsku negu nakon udomljavanja

Važne napomene:

1. Ograničenja kretanja psa vezivanjem za lanac ili smeštanjem u ograđeni boks nije u skladu sa našom procedurom udomljavanja.
2. Mačke ne udomljavamo za lov na miševe, ni za život u dvorištu.
3. Pre završetka procesa usvajanja, neophodno je dobiti „Odobrenje za prenos podataka sa mikročipa“.
Promenom vlasnika, veterinar je dužan evidentirati promenu u Centralnoj veterinarskoj bazi podataka i uneti nove podatke u pasoš životinje.
4. Sve životinje koje udomljavamo su prethodno sterilisane/kastrirane. Ukoliko udomite štene mlađe od šest meseci, koje još nije polno zrelo, kastracija/sterilizacija će se sprovesti o trošku udruženja Pet
Mondo.

Uslovi za udomitelje

Pored velikog srca i želje da pomognete drugom živom biću, da biste usvojili nekog od naših štićenika neophodno je da:

 • Imate najmanje 18 godina;
 • Proverite da li su svi članovi Vaše porodice saglasni da udomite kućnog ljubimca;
 • Proverite mogućnost držanja kućnog ljubimca u smeštaju (ukoliko niste vlasnik stana ili kuće u kojoj boravite);
 • Budete spremni da uložite vreme i druge resurse potrebne za obuku, lečenje i pravilnu negu vašeg ljubimca;
 • Izdvojite vreme za popunjavanje upitnika, kao i za razgovor sa
  nama o izboru pravog ljubimca za Vas, ali i o odgovornosti posedovanja kućnog ljubimca;
 • Pružite dom izabranom ljubimcu u probnom periodu od 14 dana, bez obaveze potpisivanja ugovora (to je period upoznavanja i adaptacije kako ljubimca, tako i vlasnika);
 • Budete spremni da potpišete ugovor o odgovornom vlasništvu nakon isteka probnog perioda (u slučaju pozitivnog ishoda);
 • Potpišete sve druge relevantne dokumente kako bi se osiguralo da su svi zakonski zahtevi ispunjeni i u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije;
 • Ostanete u kontaktu sa predstavnikom udruženja Pet Mondo i povremeno nam pošaljete informacije i fotografije udomljenog ljubimca.

Šta obezbeđuje Pet Mondo?

Sve pse i mačke koje spasimo sa ulice odmah vodimo na veterinarski pregled. U zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja i rezultata testova za sve naše štićenike dok su kod nas obezbeđujemo svu neophodnu i preventivnu terapiju, čišćenje od unutrašnjih i spoljašnjih parazita, vakcine i sterilizaciju ili kastraciju. Svi ljubimci koje udomljavamo su zdravi i socijalizovani.

Pet Mondo paket usvajanja takođe uključuje:

 • Primenu našeg jedinstvenog algoritma „Koji ljubimac je za Vas?“ kao pomoć pri evaluaciji potreba i izboru
 • Evidencioni karton ljubimca koji se udomljava – sa kompletnim podacima o zdravstvenom stanju i ponašanju
 • Preporuke za Vašeg novog ljubimca
 • Pet Mondo poklon paket za usvajanje (pakovanje hrane i igračka)
 • ID pločicu sa imenom ljubimca i Vašim brojem telefona
 • Standardnu Pet Mondo ogrlicu i povodac
 • Savete i pomoć udomiteljima i nakon usvajanja.
Leo_adoption_process
Neda_portfolio
Proces udomljenja u 5 koraka

KORAK 1
Ukoliko ste zainteresovani da udomite nekog od Pet Mondo ljubimaca, pregledajte bazu svih Pet Mondo ljubimaca dostupnih za udomljenje ili pogledajte naše objave na društvenim mrežama gde smo prisutni sa nalogom Pet Mondo Serbia.
KORAK 2
Popunite inicijalni upitnik za udomljavanje i javite nam se na mail office@petmondo.rs. Takođe, možete nas kontaktirati preko naših stranica na društvenim mrežama. U neposrednoj i direktnoj komunikaciji, podelite sa nama Vaša očekivanja, navike, stil života, stvari koje tražite u ljubimcu, kao i eventualna ograničenja i osobine koje vam ne odgovaraju da bismo preko našeg jedinstvenog algoritma pronašli ljubimca koji će ispuniti bar većinu vaših očekivanja.
KORAK 3
Dođite da nas upoznate (ili mi možemo posetiti Vas) i provedite što više vremena sa svakim od ljubimaca kojeg razmatrate za usvajanje. Poseta nije obavezujuća i ne podrazumeva obavezu udomljavanja
ljubimca. Posetu organizujemo u zavisnosti od Vašeg i našeg raspoloživog vremena. Mi smo tu da damo odgovore na sva vaša pitanja u vezi zdravlja i ponašanja životinje. Želimo da vam pomognemo da pronađete ljubimca koji Vam najviše odgovara.
KORAK 4
Kada izaberete jednog od naših kućnih ljubimaca (ili neko od njih izabere Vas), u dogovoru sa Vama posetićemo Vas sa ljubimcem kojeg ste izabrali i upoznali se sa potencijalnim životnim okruženjem u kome će ljubimac boraviti. Za sve naše životinje obezbeđujemo probni period za udomljavanje u trajanju od 14 dana, bez obaveze potpisivanja ugovora o udomljavanju. To je period upoznavanja i adaptacije životinje na novo okruženje, koji i Vama daje šansu da proverite svoju odluku o udomljenju.
KORAK 5
Ukoliko ste zadovoljni sa ishodom probnog perioda – čestitamo Vam! Potpisujemo sa Vama ugovor o udomljavanju i odgovornom vlasništvu i dajemo Vam zdravstveni karton i preporuke za vašeg novog člana porodice. Takođe, u dogovoru sa Vama, a na osnovu potpisanog ugovora, organizujemo promenu podataka o vlasniku u Centralnoj veterinarskog bazi podataka, kao i u pasošu životinje. Vaš novi ljubimac će takođe dobiti oproštajni poklon od nas. Vama ostaje samo da uživate sa vašim novim ljubimcem!

Pokušavamo da svakom ljubimcu pomognemo da nađe pravu osobu. Imamo mnogo divnih životinja kojima je potreban novi dom. Ali, neophodno je napraviti dobar izbor!

Pogledaj sve naše ljubimce!