Upomoć! Pas grize sve po kući

Sindrom „Sam kod kuće“

Većina vlasnika obožava svoje ljubimce, a oni im se još više raduju kada se vrate kući. Kao i svaki ponosni vlasnik, i vi biste želeli da svom ljubimcu uzvratite istom merom, ali ako primetite da je iskidao tepih, da je perje iz ukrasnog jastuka svuda po stanu, prevrnuta lampa ili slično, teško ćete pokazati ljubav. Sindrom “sam kod kuće” pogađa skoro sve pse koji su ostavljeni sami tokom dužeg vremena. S obzirom da su psi društvene životinje, veterinari uglavnom preporučuju vlasnicima da ne ostavljaju svoje pse da budu sami duže od 4 sata dnevno. Bez obzira na preporuke veterinara, istraživanje u Velikoj Britaniji pokazuje da 2.3 miliona pasa, od njih otprilike 9 miliona, bude ostavljeno samo kod kuće više od pet sati. To može dovesti do različitih problema, pa tako na primer neki psi laju bez prestanka i uzbunjuju komšije, neki postaju agresivni i uništavaju stvari po stanu, dok neki obavljaju nuždu po kući, ne jedu ili gube interes za igru i šetnju.

Smirena reakcija

U takvim situacijama teško ko može da ostane smiren. Ipak, pokušajte ostati hladne glave, jer vikanje na psa i dalje pogoršavanje situacije neće nikome pomoći. Brzo ćete uvideti da vikanje i kažnjavanje psa nije rešenje i da čini situaciju još gorom. Čak i ako je teško, zatvorite na kratko oči, izbrojite u sebi do 10 i pri tome duboko dišite. Primetićete da ste mirniji i da imate bes pod kontrolom i pre nego što počnete sa spremanjem nastalog nereda, uzmite svog psa i odvedite ga u šetnju ili na trčanje. To neće opustiti samo vas, već i vašeg psa, koji je verovatno i sam uznemiren zbog svog destruktivnog ponašanja i strepi od reakcije svog vlasnika. Na svežem vazduhu ćete se bolje pripremiti za haos kod kuće i u miru razmisliti na koji način možete rešiti neprijatnu situaciju. Pre nego što bilo šta učinite, evo nekoliko saveta koji su se nama pokazali vrlo korisnim.

Budite sigurni da ste psa dovoljno umorili

Većina vlasnika izvede svoje pse samo u kratku šetnju pre posla i ostalih jutarnjih obaveza, zatim ih vrate u stan i odu iz kuće računajući da će pas narednih 8-10 sati provesti u miru. Ustanite malo ranije i odvedite svog psa u dužu šetnju jer što je pas umorniji, imaće manje energije da postane anksiozan i da počne da uništava stvari po kući.

Uvođenje rituala

Pre nego što ostavite psa, izdvojite nekoliko minuta svog vremena da se poigrate sa svojim ljubimcem. Mirno i staloženo mu kažite da idete od kuće, bez nervoznih pokreta ili iskradanja. Vlasnik bi trebao svaki put da ponovi istu rečenicu kada psa ostavlja samog. Ljubimac će polako, sa vremenom, da shvati da odlazak nije ništa posebno, pa se neće uplašiti.

Sklonite vredne predmete

U narednih nekoliko dana, probajte da obezbedite svoj dom od psa tako što ćete skloniti na sigurno sve vredne ili opasne predmete. Sklonite cipele u ormar, garderobu složite u ormar i sakrijte kablove iza nameštaja. Na taj način barem ćete zaštiti svoje stvari dok vas nema kod kuće. Ili, možete kupiti tečnost koja odbija psa da grize nameštaj i stvari. Ipak, sve ove mere su nažalost samo kratkoročne.

Pas grize sve po kuci

Istražite uzroke

Sklanjanje stvari, ostavljanje poslastica i slično rešavaju samo simptome, ali ne analiziraju i glavne uzroke ovakvog ponašanja. Dugotrajno rešenje se može pronaći samo ukoliko izdvojite dovoljno vremena da istražite uzroke ponašanja vašeg psa. Sigurno je da nijedan pas neće uništavati stvari po kući samo da vas naljuti. Umesto toga iza ovakvog ponašanja se često kriju neki psihički ili fizički problemi koji opterećuju vašeg psa. Tako na primer, ukoliko u kući imate štene, verovatno znate da štenci u periodu od treće nedelje do osmog meseca dobijaju i gube zube, što im izaziva svrab, bol i nervozu, i oni grickanjem oni ublažavaju ove tegobe. Najbolje rešenje je da im u ovom periodu obezbedite gumene igračke koje će biti zamena za predmete iz vašeg doma. Ako je vaš pas veći deo dana sam, moguće je da će mu nedostaje pažnja, pa će je takođe zatražiti grickanjem. Na ovaj način psi pokušavaju da pokažu vlasniku da im je potrebno posvetiti više vremena. Psi su kao i deca – žele da se maze, da neko priča i igra se sa njima, a kada toga nema, pronaći će način kako da skrenu pažnju svojih vlasnika. Problemi takođe mogu da budu i fiziološke prirode. Prema rečima veterinara, ugrizom se kod pasa luči pljuvačka koja je za njih lekovita, odnosno koja je PH bazna i odlazi u želudac, a na taj način se delimično neutrališe kiselost želuca.
Osnovni savet svim vlasnicima koji žele da psa odviknu od grickanja jeste da se naoružaju strpljenjem. Nije retkost da pas koji ranije nije imao naviku da gricka stvari po kući odjednom promeni ponašanje. Stoga je važno da razumete uzroke ponašanja vašeg psa. Sve loše navike se uz dovoljno strpljenja i upornosti, vremena i rada mogu na vreme ispraviti.

 

NAPOMENA: Svi saveti i informacije posetiocima sajta www.petmondo.rs isključivo služe u edukativne svrhe. Sadržaj predstavljen na ovom web sajtu nije zamena za veterinarske dijagnoze i preglede.

Related Posts