Predavanje osnovcima u OŠ ,,Prva Vojvođanska Brigada“

Osnovi ,,Prve Vojvođanske Brigade" na predavanju Pet Monda.

Svesni da svet bez napuštenih životinja kojem kao pojedinci i kao udruženje težimo ne može da se realizuje bez aktivnog učešća drugih.

Osnovi ,,Prve Vojvođanske Brigade" na predavanju Pet Monda.

Aktivno učešće građana u rešavanju problema napuštenih životinja

Kroz niz informativno-edukacionih radionica želimo da skrenemo pažnju svih građana na važnost sistemskih rešenja za sve probleme u oblasti zaštite životinja.

Informativno-edukacione radionice kao alat za podizanje svesti

Svedoci smo da je na ulicama sve više napuštenih životinja. Brojni su napori pojedinaca i udruženja da poboljšaju tretman pasa i mačaka sa ulice.

Statistički pregled problema napuštenih životinja na ulicama

Statistika pokazuje da je svega 15% pasa koji se nalaze na ulicama gradova u Srbiji tu i rođeno. Daleko veći broj, čak njih 85% je tu dospeo zato što su izbačeni ili kao štenci ili kao odrasli psi.

Interaktivna radionica sa učenicima osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“

Da li ste se zapitali zašto je to tako? Na ovo, kao i na brojna otvorena pitanja o položaju napuštenih životinja u Srbiji probali smo da damo odgovor kroz interaktivnu radionicu sa učenicima svih odeljenja petog razreda osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“ u Novom Sadu.

Edukacija najmlađih o važnosti zaštite životinja i okoline

Čitav projekat je tako koncipiran da zainteresuje učenike i ukaže im na važnost suočavanja sa ovim problemom. Imajući u vidu važeće regulative iz oblasti zaštite životne sredine, u Evropskoj Uniji, kao i postojeće zakone u Republici Srbiji, a suočeni sa neminovnošću prihvatanja evropskih standarda, želimo da edukacijom najmlađih ukažemo na moguća rešenja i skrenemo pažnju na neophodnost humanog rešavanja problema napuštenih životinja.

Edukacija_01

Planovi udruženja „Pet Mondo“ za buduće aktivnosti i tribine

Preko 150 učesnika iznelo je pregršt lepih ideja i inspirativnih komentara na temu kako učiniti Srbiju boljim, zdravijim i humanijim mestom za život svih živih bića. Sedam održanih radionica je tek početak. Samostalno ili u saradnji sa drugim udruženjima za zaštitu životne sredine i zaštitu i dobrobit životinja, udruženje „Pet Mondo“ u narednom periodu planira odražavanje niza tribina i akcija kako bi ukazali javnosti, ali i donosiocima odluka na sve probleme u oblasti zaštita životinja.

Dijalog kao ključni korak ka rešavanju problema napuštenih životinja u Srbiji

U pripremi su kompletna predavanja na temu zaštite životinja i prirode za sve uzraste i različita interesovanja. Tema je mnogo, kao i problema, ali dijalog i međusobno razumevanje i poštovanje je početni korak u rešavanju svakog problema. Pored glavnog cilja „podizanja svesti stanovništva o potrebama drugih živih bića“, želimo i da javnost upozorimo sa problemima i posledicama sistemskog nerešavanja problema napuštenih životinja u Srbiji.

Related Posts