Svi psi su u problemu

Samo jedna nedelja je prošla od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, a čini se da ni jedna mera nije izazvala toliku reakciju javnosti kao ona da se zabrani ranije šetnja kućnih ljubimaca u večernjim satima. Vlasnički psi trpe, a ulični psi nemaju šta da jedu i najmanje su krivi za ovu situaciju.

Aktuelna situacija i proglašeno vanredno stanje da bi se izbeglo širenje zaraze korona virusom izazvalo je brojne polemike i uskratilo nas za brojne aktivnosti koje smo ranije podrazumevali – kao što je šetnja psa u večernjim satima. Građani uglavnom poštuju preduzete mere, ali smatraju da bi bilo dobro da im se omogući da svoje ljubimce, zbog obavljanja fizioloških potreba, mogu da izvedu na kratko ispred zgrada u kojima žive i dok je policijski čas na snazi. Ko će da plaća lekove i veterinara ako nam psi obole od nekih urinarnih infekcija i komplikacija ili ne daj Bože uginu, pitaju neki vlasnici pasa. S obzirom da postoji mogućnost dodatnih pooštravanja mera vanrednog stanja, upravo smo uputili dopis nadležnim organima Republike Srbije u kojem apelujemo za iznalaženje rešenja za kućne ljubimce i njihove vlasnike. Sličnu formalnu inicijativu planira da pokrene još nekoliko udruženja za dobrobit i zaštitu životinja, a verujemo da će se i sva druga udruženja uključiti, ako već nisu! U ovo teško i nepredvidivo vreme – do promena možemo doći samo udruženi i solidarni.
Odluka o dozvoli za izvođenje pasa u ograničenom prostoru i vremenskom intervalu, ne zavisi od nas, ali opstanak napuštenih kuca i maca sa ulice je u našim rukama! Ulične životinje u Srbiji primorane su na gladovanje zbog zaustavljanja delatnosti firmi i javnih ustanova i policijskog časa uvedenog zbog virusa korona.Svi mlađi od 65 godina mogu da u dozvoljenim vremenskim intervalima u svom kvartu iznesu posude sa hranom i vodom za one koji nemaju nikoga. Njima ne treba šetnja, treba im malo hrane i vode da bi preživeli. I poneka topla reč!
Budimo ljudi, pružimo ruku spasa onima kojima je najpotrebnija!

Psi sa ulice