Štenci ostavljeni u kutiji – opet!

Tri napuštena štenca, za koje se veruje da su stari oko šest nedelja, zbrinjeni se nakon što su pronađeni ostavljeni u kutiji. Udruženje Pet Mondo moli ljude sa neželjenim životinjama da direktno kontaktiraju lokalna prihvatilišta - nedostaju nam objekti za smještaj, kao i volonteri koji će se brinuti o svim životinjama.

Tri štenca ostavljena su jutros u kartonskoj kutiji ispred kuće jednog od članova našeg udruženja. Trenutno su zbrinuti u dnevnoj sobi jednog od naših volontera jer jednostavno nema drugog mesta za njih, a kad se oporave, tražiće svoje domove zauvek. Odveli smo ih kod veterinara, pregledani su, okupani i očišćeni od parazita. Trenutno o njima brine naša predana predsednica Mila, koja kaže da se polako oslobađaju i da su izuzetno prijateljski nastrojeni i razigrani. Izgladneli i ostavljeni u kartonskoj kutiji ne bi li ih neko pronašao, negovao, lečioi pronašao im dom – ova priča već zvuči poznato. Napuštanje kućnih ljubimaca u Srbiji je kao tradicija. Zapravo ne, to nije tradicija – u tradiciji znate da imate i druge opcije, ovo je prosto odluka „muko moja pređi na drugoga“. Naravno, ne možemo ih ostaviti da umru od gladi, žeđi ili bolesti. Udruženje Pet Mondo poziva vlasnike neželjenih kućnih ljubimaca da stupe u kontakt s lokalnim  centrima za spašavanje umesto da ih okrutno bacaju pred tuđe kuće. Mila Rajković, predsednica neprofitnog udruženja Pet Mondo, rekla je: „Molim vas, molim vas, ako neko želi odustati od svog psa ili neželjenog legla iz bilo kojeg razloga, uvek postoji mogućnost da se životinje sačuvaju, a „vaš problem“ reši. Postoje nadležne ustanove, gradska prihvatilišta, postoji mogućnost i vašeg ličnog angažovanja jer ostaviti pse u kutiji, pred tuđom kućom, u svakom slučaju, nije rešenje. Mi brinemo o preko 70 životinja i sve novopridošle životinje moramo da smestimo u višenedeljnu izolaciju. Mi ne znamo da li su ti jadni štenci zaraženi parvo virusom ili štenećakom i ne možemo riziku da izložimo sve naše životinje.“ Ukoliko ste u prilici da pomognete ovim mališanima – uplatite sredstva na naš dinarski račun broj: 160-504985-67. Možete nas i kontaktirati i doneti nam pelene i podloške za pse ili hranu za štence. Ne možemo ih sada i mi napustiti!

Ako želite da nas podržite, pružite im hranu ili negu, ili razmišljate da udomite neku od životinja, molimo vas da nas kontaktirate. Takođe sa nama možete stupiti u kontakt i preko društvenih mreža.