Spašavanje mačka iz Banje

Problem napuštenih životinja u Srbiji prisutan je dugi niz godina. Neodgovorni vlasnici predstavljaju najveći razlog usled kog ulicama ovog grada šetaju napušteni psi i mačke. Njihov život na ulici je svakodnevna borba i nikada ne znaju da li će dočekati sutra.

Ovaj mačak je imao sreću što ga je na ulicama Vrnjačke Banje primetila jedna dobra žena. Poslala nam je poruku da je pronašla mačka u lošem stanju, sa patrljkom od repa i brojnim ranama i zamolila za pomoć. Trebalo je što-šta uraditi da bi se sklopile kockice – od hvatanja mačka, preko vožnje do Vrnjačke Banje i nazad u uslovima vanredne situacije u zemlji i policijskog časa koji počinje od 17h. Nakon početnog neuspeha, otišli smo za Banju, preuzeli mačka i požurili nazad za Beograd, prešavši skoro 400 km da maca stigne do veterinara na specijalistički pregled. Tim veterinara sa kojima sarađujemo, ustanovili su da je reč o najmanje 10 godina starom, nekastriranom mužjaku, punom rana, buva i krpelja. Mačak je bio dehidriran i gladan, a pretpostavlja se da ga je udario i auto jer je ostao samo sa komadićem inficiranog repa. Odlučili smo da se borimo za njegov život. Obavili smo testove na zarazne bolesti koji su se pokazali negativni, dok je krvna slika poprilično loša. Mačak nema ozbiljnije prelome, ali će inficirani deo repa najverovatnije morati da se amputira. To će biti izvodljivo tek za nekoliko nedelja kada se mačak malo oporavi i kada se budu stekli uslovi za hiruršku intervenciju.

„Zbog neodgovornih vlasnika i nekastriranja mačaka, ovo je vreme kada primamo najviše poziva o povređenim mačkama, pogotovo mužjacima. Smrtnost nekastriranih mužjaka je velika jer oni u potrazi za ženkom u teranju prelaze velike udaljenosti i izloženi su rizicima u saobraćaju, povredama u borbi za ženku, a tako dolazi i do zaraze raznim mačjim bolestima“, prokomentarisala je Mila, predsednica udruženja Pet Mondo.
S obzirom da mačke danas ne žive prirodnim životom, da smo se kao ljudska vrsta u prirodu već umešali, odgovorni smo i za ovog “starkelju”. Kad već nije njegova vlasnica koja ga je ostavila na cedilu, bolesnog i životno ugroženog. Njegova misija spašavanja i dalje traje – nadamo se da će se oporaviti i imati srećan ostatak života kakav i zaslužuje! Kao i kod većine starijih životinja, šanse za njegovo udomljavanje su malte ne ravne nuli. Ipak, to ne znači da treba da ga vratimo na ulicu. Svako od nas zaslužuje da živi.

Macak iz Banje_3