Edukacija najmlađih je bitan uslov za zdravo društvo

Svesni da svet bez napuštenih životinja kojem kao pojedinci i kao udruženje težimo ne može da se realizuje bez aktivnog učešća drugih. Kroz niz informativno-edukacionih radionica želimo da skrenemo pažnju svih građana na važnost sistemskih rešenja za sve probleme u oblasti zaštite životinja.
Edukacija_01
Edukacija_03

Svedoci smo da je na ulicama sve više napuštenih životinja. Brojni su napori pojedinaca i udruženja da poboljšaju tretman pasa i mačaka sa ulice. Statistika pokazuje da je svega 15% pasa koji se nalaze na ulicama gradova u Srbiji tu i rođeno. Daleko veći broj, čak njih 85% je tu dospeo zato što su izbačeni ili kao štenci ili kao odrasli psi. Da li ste se zapitali zašto je to tako? Na ovo, kao i na brojna otvorena pitanja o položaju napuštenih životinja u Srbiji probali smo da damo odgovor kroz interaktivnu radionicu sa učenicima svih odeljenja petog razreda osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“ u Novom Sadu. Čitav projekat je tako koncipiran da zainteresuje učenike i ukaže im na važnost suočavanja sa ovim problemom.
Imajući u vidu važeće regulative iz oblasti zaštite životne sredine, u Evropskoj Uniji, kao i postojeće zakone u Republici Srbiji, a suočeni sa neminovnošću prihvatanja evropskih standarda, želimo da edukacijom najmlađih ukažemo na moguća rešenja i skrenemo pažnju na neophodnost humanog rešavanja problema napuštenih životinja. Preko 150 učesnika iznelo je pregršt lepih ideja i inspirativnih komentara na temu kako učiniti Srbiju boljim, zdravijim i humanijim mestom za život svih živih bića. Sedam održanih radionica je tek početak. Samostalno ili u saradnji sa drugim udruženjima za zaštitu životne sredine i zaštitu i dobrobit životinja, udruženje „Pet Mondo“ u narednom periodu planira odražavanje niza tribina i akcija kako bi ukazali javnosti, ali i donosiocima odluka na sve probleme u oblasti zaštita životinja. U pripremi su kompletna predavanja na temu zaštite životinja i prirode za sve uzraste i različita interesovanja.
Tema je mnogo, kao i problema, ali dijalog i međusobno razumevanje i poštovanje je početni korak u rešavanju svakog problema. Pored glavnog cilja „podizanja svesti stanovništva o potrebama drugih živih bića“, želimo i da javnost upozorimo sa problemima i posledicama sistemskog nerešavanja problema napuštenih životinja u Srbiji.