Da svaki ljubimac ima dom

Na ulicama Srbije preko 350.000 napuštenih životinja svakodnevno se bori da preživi. Umorni, gladni, bolesni, neretko su i žrtve okrutnih ljudi. U akciji sa TC Promenada iz Novog Sada, Tehnomanije i Pet Republic skrećemo pažnju na probleme životinja sa ulice. Posetite nas 09.04!

U Srbiji, kao i u ostalim državama u tranziciji, veliki problem predstavlja nesprovođenje zakonske regulative iz oblasti zaštite dobrobiti i prava životinja. Ne sprovode se mere odgovornog vlasništva, ne podstiče udomljavanje pasa i mačaka i ne kažnjava kršenje zakona koji štite dobrobit životinja. Napuštenih životinja je svakog dana sve više.
Za povećanje njihovog broja na ulicama uzrok je ljudski faktor. Nebriga o ljubimcima, vlasnici koji ne sterilišu svoje ljubimce i puste ih na ulicu, kupovina životinja koja dovodi do povećanja populacije (ukoliko se ne sterilišu), izbacivanje i napuštanje ljubimaca, i kao rezultat svega ovog – povećavanje same populacije lutalica koji se već nalaze na ulicama.
Rešavanje problema napuštenih životinja moguće je na jedini efikasan način – kažnjavanjem neodgovornih ljudi, potenciranjem sterilizacije i promocijom udomljavanja već napuštenih životinja.
Danas je Svetski dan napuštenih životinja koji se obeležava u celom svetu! Nemojte da vas začudi ovaj podatak, jer napuštene životinje imaju DVA DATUMA – drugi dan koji je posvećen njima je treća subota u avgustu. Ova inicijativa, da napuštene životinje imaju zapravo dva svetska dana, potiče od holandskih aktivista kako bi im se ukazala što veća pažnja!
U cilju podizanja svesti o patnji napuštenih životinja u saradnji sa Promenada Novi Sad i našim partnerima Tehnomanija i Pet Republic organizujemo druženje i kreativne edukativne radionice za decu.
Posetite nas i pridružite nam se u inicijativi da pomognemo životinjama sa ulice! Dosledno sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja, sistematsko rešavanje problema napuštenih životinja u Srbiji uz poštovanje humanih i etičkih načela je obaveza svake države, a edukacija dece i njihovo odrastanje u zdrave, saosećajne i odgovorne ljude je obaveza svih nas.
Osnovna prava životinja:
– Životinje su ravnopravni stanovnici planete
– Imaju jednako pravo na život kao i ljudi
– Osećaju bol, patnju, strah i stres

Budimo humani, pomozimo im!
Životinje na ulici teško žive, ali svako od nas može da učini njihov dan lepšim – bez ulaganja mnogo vremena, novca ili energije. Svi mi možemo napraviti razliku i spasiti ono što je najvrednije – život!

OL Baner 600x900