Borba za život

Životinje nas čine plemenitima i unose radost u naš život. Za većinu životinja sa ulice svaka pomoć, pa makar i mala, znači spas od izvesne smrti. Mladi, još uvek slepi mačići nisu imali šansu da prežive što od hladnoće, što od gladi i žeđi. Bez majke, sami, prepušteni na milost i nemilost.
2-macici-min

Tužno mjaukanje. Vapaji za pomoć! Primetili smo ove mališane, ali nismo našli majku. Nadali smo se da je majka u potrazi za hranom i da su mačići samo trenutno sami. Obilazili smo mesto gde smo ih zatekli nekoliko puta dnevno. Pomislili smo da im je majka jedna plašljiva maca, pa da se možda negde krije i posmatra nas. Kada se majka nije pojavila ni posle više od 12 sati, uzeli smo mačiće jer je ovo već postalo pitanje života ili smrti. Mačići mlađi od tri nedelje nisu u stanju da regulišu temperaturu tela i lako mogu da se prehlade. Pripremili smo im „gnezdo” od mekanih peškira i dodali još i termofor kao dodatni izvor toplote i poneli ih na sigurno, kod nas.
Da li ih je majka napustila ili je stradala – ne znamo, ali znamo da moramo sve da učinimo da spasimo ove nevine živote. Uz zamensko mleko, hrane se na špric i moraju baš kao i bebe da podrignu nakon obroka. I dalje obilazimo mesto gde smo ih našli i nadamo se da će se njihova majka nekim čudom pojaviti. A, još se više nadamo da ćemo moći da se izborimo za život ovih mališana! Iako imamo iskustva, znamo da, uz sav naš trud, mačići možda neće preživeti ili se mogu razboleti. Naime, napušteni mačići nisu dobili dragocena antitela i hranljive sastojke iz majčinog mleka te nisu razvili imunitet kao mačići koji rastu uz majku. Stoga, mogu dobiti anemiju, različite infekcije, hipotermiju… Učinićemo sve što je do nas i nadamo se najboljem.
„Jednako kao što brinemo o parking mestima, čišćenju reka, ne razumemo zašto se tako odnosimo prema napuštenim životinjama kojih je svakodnevno u sve većem broju i koje postaju deo naše svakodnevice“, prokomentarisali su Marina i Danijel ispred udruženja, navodeći da se kultura življenja u jednoj sredini ogleda i odnosom prema životinjama u prvom redu psima i mačkama.