Priča o Raši i Leni

Kućni ljubimci su divna živa bića. Njihovu požrtvovanost i ljubav koju nam pružaju retko ko može da nadmaši. Zahvaljujući Raši, naša Leni je dobila drugu priliku za ljubav i život - i priliku da ljubav i uzvrati. Ovo je priča o usvajanju koja će uistinu dotaći vaša srca. Nakon što je dva puta spašena, Leni je napokon sretna.

Oni koji se bave spašavanjem, negom i usvajanjem životinja znaju koliko je to težak i emocionalno zahtevan ovaj posao. Prvi kontakt sa potencijalnim udomiteljima nam svima daje nadu da će neko iz Pet Mondo porodice možda dobiti novi dom. Neretko se dešava da udomitelji u poslednji čas odustanu – to je realnost i sastavni deo života. Naučili smo da se sa tim izborimo, ali uvek ostaje žal za propuštenom prilikom i briga kako naći najadekvatnije udomitelje. O tome često pričamo! Tako smo i danas, tokom sastanka Upravnog odbora Pet Monda, analizirali smo, između ostalog, i naše uspešne i manje uspešne aktivnosti usvajanja u prvoj polovini 2018. godine.

Bez sumnje, svi smo se složili da je udomljavanje naše Leni od strane Raše Laćarka i njegove porodice bio jedan od najdinamičnijih procesa. Leni je mešanac staforda, koja je bila izbačena iz automobila u pokretu  tokom hladne zimske večeri. Stara manje od 7 nedelja, nije imala velike šanse da preživi. Snežana, jedna od osnivača Pet Monda, požurila je i brzo sklonila štene sa prometne ulice. Mila, predsednica udruženja, ponudila je Leni mesto za boravak. Dobro smo se brinuli o Leni – kao zdravo i lepo štene, puno energije – nije morala dugo čekati da dobije novi dom. Mladi bračni par usvojio je Leni kad je napunila pet meseci. Usvojitelji su poslali fotografije, podelili pozitivno iskustvo sa Leni koja je postala važan deo njihovog života. Ipak, tokom rutinske provere saznali smo da Leni drže vezanu lancem i stalno ostavljaju izvan kuće samu i bez nadzora i po više sati. Budući da se to kosi sa uslovima navedenim u našem ugovoru o usvojanju i sa principima odgovornog vlasništva, Leni smo odmah oduzeli i vratili Mili.

Meseci su prolazili, Leni je i dalje bila pod brigom udruženja Pet Mondo, smeštena kod Mile. Znatiželjna i pametna, zabavna i nestašna kao što samo aktivan, mlad pas može biti. I na prvi pogled je uočljivo da je Leni „sportski tip“ – nema te ograde koju ne može preskočiti, nema dovoljno duboke rupe da kroz nju ne može ispuzati na put. Stoga smo i oklevali kad smo dobili prvi poziv od Raše. Prethodno loše iskustvo teralo nas je da se lično uverimo da je Raša sa svojom porodicom najprikladniji kandidat za usvajanje. Dogovorili smo se da posetimo Rašu zajedno sa Leni i da se uverimo da je dvorište dodatno osigurano – kako bi se sprečilo da Leni pobegne.

Kada smo odveli Leni na upoznavanje s Rašom, njenim mogućim usvojiteljem, nismo mogli verovati vlastitim očima: ograđeno dvorište s travnjakom kao na centralnom terenu u Wimbledon-u. Prekrasna porodica koja nas je dočekala, baka koja nam je došla u susret i šarmantni ljubimac, pas Hugo, koji je odmah prihvatio Leni kao svoju sestru. Iako vrlo mlad, Raša se pokazao kao pravi prijatelj i odgovoran vlasnik za našu Leni. Nadamo se da ćemo za sve napuštene životinje pronaći idealnu porodicu usvojitelja kao što je Rašina.

Related Posts