Od trnja do zvezda

"Panika! Mačka se upravo maci na trećem spratu! Ne, evo pobeže na četvrti!" U centru Beograda - nadrealne scene. Mačka traži mesto gde da se omaci, a besni stanari je jure da je izbace iz zgrade ili dokrajče zauvek. Telefoni zvone, prenos na Facebook-u ide uživo, ali niko ne reaguje. Došli smo iz drugog kraja grada da sklonimo mamu macu i mačiće.

Centar Beograda, šesti sprat. Ulična mačka se maci u hodniku zgrade. Post sa snimcima i fotografijama je podeljen na Fejsu preko 150 puta. Pomoći niotkuda! Stanari su zvali Veterinu Beograd da ih sklone, u međuvremenu su stigli izvršitelji koji su hteli da ih ubiju nekim motkama. Neki od njih su delili apel za pomoć na društvenim mrežama, a neki su bili za radikalnija i brža rešenja: da ih bace u kontejner ili da ih uz pomoć izvršitelja “srede” motkama. A, mlada Amore je ni kriva, ni dužna bežala po zgradi i tražila koliko-toliko miran kutak da donese na svet svoje mačiće. U svom tom metežu jedno, tek rođeno mačence, je pregaženo. I kao i toliko puta do sada, naša Vanja je sa Novog Beograda, po nevremenu doletela da ih spasi od motki, bolesti i smrti. Preuzela je mačku i mačiće i smestila ih kod sebe u stan. Saznali smo i da mama-mačka ima oko 8 meseci, da je stanari zovu Amore, ali i da prave ljubavi i pomoći tu nema. Zamislite kakva muka treba da natera životinju da dođe do 6. sprata?!

Maca Amore i njeni mačići su kod nas na bezbednom. Nema toljaga, kesa da bi se bacili u kontejner i sličnih “rešenja” za kontrolu populacije. Stanarima zgrade iz centra prestonice neka služi na čast, a mi se zahvaljujemo dobrim i humanim ljudima koji su nam se javili, podržali nas i pružili pomoć. Maca Amore je našla preko potreban mir, a mačići su rasli i stasali za udomljavanje. Danas je udomljeno i poslednje mače iz legla. Sa ponosom smo udomili ove mališane u domove u kojima su zaista ljubimci i voljena bića, a ne „škart koji nije vredan života“ (kako nam rekoše stanari zgrade). Hvala Zorici, Marijani i Bogdanu na poverenju – svo troje mališana je u dobrim rukama!

Related Posts