Crne mačke donose sreću

One su lepe, one su elegantne, onde su jedinstvene - to su crne mačke! Iako imaju neku posebnu čar, one retko postaju nečiji ljubimci jer se za njih vezuju negativne predrasude i mračna verovanja. Da li one to zaslužuju? Da li to Sima a.k.a. Pufnica zaslužuje? Boja kože ili boja dlake ne opredeljuje karakter ni ljudi, ni životinja. Ipak, crne mačke se teško udomljavaju.

U našem narodu izraženo je sujeverje usmereno protiv mačaka. Dugo su se one povezivale sa vešticama i nesrećom, a smatra se i da donose lošu sreću onome kome pređu put. Ali, kako izreka kaže : “Šta znači kada vam crna mačka pređe put? Znači da je nekud krenula.”
Za razliku od našeg podneblja, u nekim krajevima crna mačka se smatra božanstvom, darom, ili pomoćnikom. Egipćani su veoma poznati po svojoj ljubavi prema mačkama. One su za njih bile više od ljubimaca i čak su i imali figuru Bastet, poznatu kao „mačja boginja“. I u Škotskoj je crna mačka dobrodošla! Tamo se veruje da ako vam crna mačka legne na prag, a naročito ako ga pređe, u kuću stiže novac, a ko to ne bi želeo!

Imajući u vidu već navedene predrasude, legende i narodna verovanja, nije ni čudo što svi, a naročito naš narod, pomalo zazire od ovih maca najtamnijeg krzna. Međutim, postavlja se pitanje da li je to opravdano.
Zbog boje svog krzna ove mačke su nepravedno doživljavale razne nepravde, mučenja i slične nedaće, a sve to sasvim bez validnog razloga. Reč je o najobičnijim macama kakve obožavamo, samo u drugoj boji krzna. I nema tu mesta nikakvom sujeverju. Srećom Nikola nije podlegao stavu većine i dao je šansu našem dragom Simi. Tromesečno mačence Sima je besciljno lutalo beogradskim ulicama u potrazi za hranom i skloništem. Znajući da je u opasnosti, kao i da nas u narednih nekoliko nedelja očekuje loše vreme, zbrinuli smo Simu kod nas. Nismo očekivali da će njegovo udomljenje ići glatko – crni mačići se baš teško udomljavaju. Srećom, javio nam se Nikola i uverio nas da će Sima biti pravi ljubimac i član porodice. Sima je dobio i nadimak „Pufnica“ jer mu je krzno pufnasto, mekano i sjajno. Nažalost, Sima nije imao sreću da dugo uživa u novom domu – nedugo nakon udomljenja se razboleo i za samo nekoliko dana otišao „s’ one strane duge“. Ostaje veliki žal jer je zaslužio da živi duže i da oseti šta je pravi dom.

Related Posts