Važnost i značaj sterilizacije

STERILIZACIJA - SPAŠAVANJE ŽIVOTA

To nije mit, u Srbiji je broj neželjenih kućnih ljubimaca ogroman. Svake godine sve više pasa i mačaka završi na ulici, a nažalost nema dovoljno ljudi koji usvajaju kućne ljubimce od udruženja poput Pet Monda. Bezbroj drugih pasa i mačaka nikada ni ne stigne do prihvatilišta, trpi i muči se bez ikakve pomoći. Sterilizacija ili kastracija kućnih ljubimaca sprečava slučajno rođenje životinja, te je najučinkovitiji i najhumaniji način da se životi spase.

ŠTA SU STERILIZACIJA I KASTRACIJA?

Reč „sterilizacija“ odnosi se na tretman, najčešće ženskih kućnih ljubimaca tako da ne mogu ostati skotne, ali i dalje poseduju reproduktivne organe. Termin „kastracija“, dok se češće koristi za označavanje kastracije muških kućnih ljubimaca, može se koristiti i za opisivanje uklanjanja resproduktivnih organa ženskih ili muških kućnih ljubimaca. Operacije obavlja veterinar dok su životinje pod opštom anestezijom, tako da ne osećaju bol, a oporavak nije dug.

Kako Pet Mondo podržava sterilizaciju i kastraciju

Mi smatramo sterilizaciju/kastraciju jednom od najvažnijih aktivnosti na putu ka našem ultimativnom cilju “ Da sve napuštene životinje dobiju svoj dom“. Evo samo par primera kako Pet Mondo povećava broj sterilisanih životinja i pomaže kontrolu populacije pasa i mačaka:

 • Sterilizacija ili kastracija svake životinje koja se udomljava preko našeg udruženja;
 • Edukacija vlasnika ljubimaca u vezi sprovođenja procedura za besplatnu kastraciju i sterilizaciju njihovih kuca i maca sa teritorije Beograda i Novog Sada;
 • Saradnja sa veterinarskim ordinacijama, Pet Mondo partnerima, koji promovišu ili sudeluju u programima besplatne sterilizacije i kastracije;
 • Organizovanje događaja ili učestvovanje u događajima vezanim za promociju procedura sterilizacije i kastracije.
  Pročitajte više o našim planovima i ciljevima ovde.

Donošenje odluke o sterilizaciji/kastraciji

Donošenje odluke o sterilizaciji ili kastraciji vašeg kućnog ljubimca je jedna od najvažnijih i najkorisnijih odluka koje možete učiniti za svog psa ili mačku. A, kada uzmete u obzir sve pozitivne rezultate, to je takođe jedna i od najlakših odluka. Od pozitivnog uticaja na zdravlje i ponašanje vašeg ljubimca do iskorenjivanja prenaseljenosti, sterilizacija i kastracija imaju dugoročni uticaj na dobrobit vaše životinje i društvene zajednice.

KORISTI ZA VAŠEG LJUBIMCA I VAS

Vaš ljubimac će živeti duži, zdraviji život, a vama će zadati manje glavobolja ako ga sterilišete ili kastrirate. Sterilizacija i kastracija smanjuje ili eliminiše:

 • Sveukupne zdravstvene probleme vašeg ljubimca, a vama smanjuje potencijalno velike veterinarske troškove.
 • Produžava životni vašeg ljubimca – sterilizacija ili kastracija vašeg psa će mu povećati očekivani životni vek za jednu do tri godine, a vaše mačke za tri do pet godina.
 • Smanjuje želju za lutanjem, poboljšavajući bezbednost, smanjujući rizik od povrede u borbi ili od udarca automobilom.
 • Stvara boljeg porodičnog ljubimca. Kućni ljubimci koji su sterilisani ili ksatrirani lakše se treniraju i više su fokusirani na svoju porodicu.
KORIST ZA DRUŠTVENU ZAJEDNICU

U jednoj godini, desetina hiljada napuštenih životinja umiru od gladi, bolesti, hladnoće i drugih uzroka. Mnogi bivaju čak i ubijeni u azilima samo zato što ih je jednostavno previše, a hrana i nega su ograničeni.
Kada se efikasno sprovodi i kombinuje sa vakcinacijama, sterilizacija i kastracija obezbeđuju humani i efikasan način da se smanji broj životinja koje dospevaju na ulicu, kontroliše se populacija i poboljšava zdravlje napuštenih životinja.

 • Mačka može proizvesti u proseku 3 legla u jednoj godini, a prosečan broj mačića u leglu je 5. Dakle, za samo dve godine, jedna mačka i njeno potomstvo mogu na svet doneti 225 mačaka.
 • Sa prosekom od 1 legla sa 5 štenaca godišnje, za samo 2 godine, kuja i njeno potomstvo mogu na svet doneti 25 štenaca.

Steriliši i kastriraj, da sve napuštene životinje dobiju svoj dom!